34,9650$% 0.04
36,7631€% 0.09
44,3086£% 0.42
2.993,11%0,61
4.842,00%-0,66
3636703฿%1.45103
PersonelSaglik.NET Türkiye’nin öncü sağlık personeli haber sitesidir...
Sağlık personeli ve sağlık haberleri alanında tematik yayınlar yapan site, Türkiye’de sayısı 1 milyonu aşan sağlık personeli için haberler üretir.
Bir çokları özgün isim ve özgün içerik bulmak yerine PersonelSaglik.NET i taklit etmektedir. Türkiye’de sağlık çalışanları için haber üreten tek haber sitesi personelsaglik.net'dir.
Bu doğrultuda sağlık çalışanlarını ilgilendiren haberleri okumak adına personel sağlık net araması yapan sağlıkçılar için en doğru adres personelsaglik.net'dir
haberin ve gerçeğin peşinde personel sağlık taklitler aslını yaşatacaktır.
Geviş getirenler olarak adlandırabileceğimiz hayvanların üç üst familyası mevcuttur. Bunlar; cüce geyikgiller, topuktabanlılar ve sığır ve davarlardır. Bir kaç hayvanın isimlerini yazmak gerekirse şöyle sıralayabiliriz. Geyik, zürafa, antilop, deve, lama, keçi, koyun, sığır ve Amerikan bizonu geviş getirenlere örnek olarak yazılabilir.
Peki, Nedir Geviş Getirme?
Geviş getirmek besinlerin midede toplandıktan sonra ardından besinleri tekrar ağıza getirip ezip, çiğneme yapılan bir işlem olarak tanımlayabiliriz. Neden geviş getiriyorlar diye düşündüğümüzde karşımıza bunun sağlık açısından önemini anlatan bilimsel açıklamalar çıkıyor. Mesela selülozun sindirimi zordur. Geviş getirenler yedikleri bitkilerin hücrelerinde bulunan selülozu sindirmeleri gerekir fakat bu sindirim için selülaze adı verilen enzime ihtiyaç vardır. Bahsettiğimiz otçul memelilerde yani Kepez escort bayan az önce tabir ettiğimiz geviş getirenlerde selülozu parçalayacak enzimler, sindirim kanallarının bazı özelleşmiş bölümlerinde bulunan bakteriler tarafından üretilmektedir. Mesela bu bakteriler yani mikroorganizmalar, koyunun yemek borusunun sonunda veya üç büyük midede ( işkembe, börkenek, kırkbayır) bulunurlar.
Hayvanlar Geviş Getirme İşlemini Nasıl Yapar
Geviş getiren hayvanlar
bitkisel besinleri oldukça çok yemek durumundadırlar çünkü bu besinlerin protein değerleri azdır. Yedikleri besinleri işkembelerinde depolarlar. Burada gelene besinlerin çoğunun selüloz zarları burada parçalanır. Sonrasında börkenek yani ikinci mideye geçen besinler mayalar sayensin de yumuşatılır. Hayvan genellikle dinlenirken yediği besini geğirme şeklinde az az ağzına getirir ve alt çeneyi yan tarafa doğru götürüp getirerek yaptığı hareketlerle besinleri iyice ezer. İşte tam olarak bu geviş getirme olayıdır. Ardından besinleri tekrar yutar. Bu sefer besinler direk kırkbayır yani üçüncü mideye ve üçüncü mideden de asıl mideye yani dördüncü kısma (şirden) geçer ve burada sindirim tamamen gerçekleştikten sonra besinler ince bağırsağa geçmiş olur.
Geviş Getirenleri Tam Olarak Sınıflandıracak Olursak Şöyle Sınıflandırabilir
1. Pecora
( alnında silahlılar): mide yapılarında 4 bölümde bulunur ( işkembe, börkenek, kırkbayır ve şirden). İsimlerine alınında silahlılar deniyor çünkü hepsinin ortak özelliği olan boynuzlarının olmasıdır. Bu hayvanlar; zürafalar, misk geyiğigiller, Amerikan antilobu, geyikgiller, boynuzlugiller.
2. Tragulidae
( cüce geyikgiller): bu grupta pecora grubundan farklı olarak midelerinde üç bölüm vardır. Kırkbayır bölümü eksiktir.
Türk Dil Bayramı Nedir